Sivut

perjantai 28. marraskuuta 2014

Vielä ovulaatiosta

Ovulaatiotestien herkkyys vaihtelee 20-40miu/ml välillä. Käyttämäni Clearbluen -ovulaatiotesti oli herkkyydeltään 40miu/ml. Olen nyt "opiskellut" tuota ovulaatiota ja ovulaatiotestien luotettavuutta, koska ihmettelen edelleen kovin aikaista positiivista tulosta. Olen saanut jo taottua päähäni, että LH:n pitoisuus noudee virtsassa noin 24 tuntia ennen ovulaatiota, mutta tässäkin on sitten vaihteluita eri naisten kohdalla. Toisilla LH kohoaa jo 16 tunnin kuluttua, ja toisella siihen menee 48 tuntiakin. Tuon vaihtelun vuoksi olisi hyvä olla yhdynnässä välittömästi positiivisen tuloksen jälkeen.

Ovulaatio-oireista moni on erimieltä. Toinen on tuntenut kaameaa kipua, kun jotkut kertovat ovulaation olleen aina täysin kivuton. Melko luotettavan kuuloisista lähteistä sain usein "vastaukseksi", että monet tuntevat toispuoleista lantiokipua lähellä ovulaatiovaihetta. Kivut voivat tuntua kuitenkin ennen ovulaatiota, sen aikana tai ovulaation jälkeen! Minulla oli sitä mahakipua päivä ennen ovulaatioplussaa, mutta tiedä sitten että oliko kipu jotain ihan muuta vai oikeasti mahdolliseen ovulaatioon liittyvää

Mietin myös, että jos ovulaatio tapahtuu tai tapahtui minulla niinkin aikaisessa vaiheessa, niin onko kohdun limakalvo ehtinyt paksuuntua riittävästi. Edellisen kierron ultrassa kohdun limakalvo oli paksuudeltaan 5,9mm kp12, joten olisiko se voinut tässä kierrossa paksuuntua edes hieman enemmän? Lapsettomuus lääkärini totesi minun kohdun limakalvon olevan kolmikerroksinen, joka on hyvä asia, mutta hedelmöittyneen munasolun kiinnittyminen vaatisi vähintään kuulemma 7mm limakalvon. Lohdttavaa oli kuitenkin lukea, että Estrogeenin eritys on huipussaan juuri ennen ovulaatiota, eli peukut pystyyn sen suhteen että paksuuntumsta olisi tapahtunut riittävästi. 

LH:n nousu käynnistää ovulaation, eli kypsyneestä munarakkulasta irtoaa munasolu. Ovulaatiovaihe alkaa päivää ennen LH huippua ja päättyy ovulaatioon noin 12-34 tuntia LH huipun jälkeen. Minulla tuo ovulaatiovaihe alkoi siis todennäköisesti viime viikon perjantaina. LH huippu tapahtui lauantaina aamupäivästä, jonka jälkeen ovulaatio todennäköisesti tapahtui. Ennen ovulaatiohuippua LH taso on 3-12miu/ml. Jostain luin, että tuosta voidaan päätellä, että jos käyttää markkinoiden epäherkintä testiä ja hormonitasot ovat matalat, vaikkakin vielä normaaliksi luokiteltavat, ei positiivista tulosta saa.  Jos ovulaatio testi on positiivinen usean päivän, olisi suositeltavaa käyttää epäherkempää testiä. Minullahan oli käytössä yksi epäherkimmistä testeistä, eli ne Sofin herkät testit olisivat todennäköisesti näyttäneet plussaa jo perjantaina illalla, kun Clearblue vielä näytti tyhjää ympyrää. En muuten malttanut olla testaamatta vielä sunnuntaina ovulaatiotestillä. Tulos oli 24 tuntia positiivisen tuloksen jälkeen negatiivinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!