Sivut

tiistai 30. syyskuuta 2014

Hoitojen aloituksen odotusta

Viikko on taas vierähtänyt edellisestä postauksesta. Odotan jo kovasti seuraavan kierron alkua. Pitkästä aikaa mietin, että mitä kaikkea voinkaan tehdä, jotta raskautumiselle olisi kaikista suotuisimmat mahdollisuudet. En tupakoi, juon alkoholia todella kohtuudella, liikun, en ole ylipainoinen, syön monipuolisesti.. Tietysti tuo keliakia hieman mietityttää, että mahtaako minulta jäädä saamatta jotain ravintoaineita tai vitamiineja gluteenittomanruokavalion vuoksi? 
Syön tällä hetkellä Obsidania matalan hemoglobiinin vuoksi. Raudan lisäksi yritän muistaa ottaa päivittäin yhden Minisun- monivitamiinin. Miten noiden vitamiinien muistaminen voikin olla niin hankalaa? 
Kävin eilen apteekissa hakemassa uuden purkillisen rautaa. Apteekissa asioidessani ajattelin kuitenkin hoitaa samalla seuraavassa kierrossa käytössä olevan Letrozolenkin. Positiivinen yllätys oli tuon kyseisen lääkkeen hinta! Letrozole paketin hinnaksi jäi 15,26€. Paketissa on lääkettä sadan tabletin verran, joten on kyllä yllätävän halpaa. Farmaseutti totesi, että Letrozolessa ja siinä toisessa lapsettomuushoitoihin käytettävässä lääkkeessä Femar (?) on aivan sama vaikuttava-aine, mutta hinnassa ja pakkauskoossa ihan huomattava ero. En tiedä, että tarjotaanko tuon Femarin tilalle sitten rinnakkaisvalmisteena tätä Letrozolea, jos reseptille on määrätty Femaria. Kannattaa sitä varmaan ainakin kysyä, koska olen ymmärtänyt tuon Femarin olevan melko kallista. Nopealla googlauksella löysin Femarin 100 tabletin pakkauksen hinnaksi 276,49€ (voikohan tuo pitää paikkaansa).
Minulle tuota Letrozol 2,5mg määrättiin 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa kierron päivinä 3.-7. Pakkauksen kyljessä olevaan tarraan oli vielä lisätty, että maksimissaan neljä kiertoa. Jäähän tuota lääkettä siis käyttämättä ihan hurja määrä, mutta nyt ei varmaan kannata ajatella lääkejätteiden määriä tässä kohtaa. 

Onhan tuon Letrozolen käyttäminen jotenkin hieman omituista, koska se on alunperin tarkoitettu rintasyövän hoitoon, eikä lapsettomuushoitoihin. Uskon höpöttäväni tänne vielä monet kerrat tuosta lääkityksestä, koska jollain tapaa sen syöminen jännittää ihan älyttömästi, vaikka haittavaikutukset pitäisi olla melko vähäisiä tällaisissa tapauksissa, kun lääkettä syödään vain lyhyitä aikoja.
Miestä taitaa jännittää eniten, että minkälaisen hormonihirviön tuo lääke saa minusta aikaan. ;) Farmaseutin mukaan em. lääke pitäisi olla kyllä melko hyvin siedetty, mutta kuulemma kuumista aalloista, sekä pahoinvoinnista tulen kärsimään. Ajattelen tällä hetkellä kuitenkin niin, että kaikki sivuvaikutukset ovat tervetulleita, jos vain saamme raskauden näillä keinoilla alkamaan. :)

Ainakin näin hoitojen alussa tuntuu, että olemme vielä ihan sekaisin kaikkien hoitomuotojen kanssa. Ymmärtääkseni tulevan kierron hoitoja voi kutsua lyhenteellä OI = Ovulaation induktio? Ymmärtääkseni ovulaation induktiolla tarkoitetaan juurikin hormonihoidoilla aikaansaatua munasolun kypsymistä ja irtoamista. Vai onko kyseessä ovulaation induktio vasta sitten, jos munarakkulan irtoamiseen käytetään niitä "irrotuspiikkejä"? Mahtaakohan se meidän lääkäri määrätä ultran (kp 10-12)  jälkeen jonkun irrotuspiikin.
Riittävästi olemme saaneet kuulla jo siitä, että hormonihoidolla saattaa kehittyä enemmänkin kuin vain yksi munarakkula. Meitä monisikiöraskauden "riski" ei jännitä, ja toiseksi vierastan sitä riski sanaa. Ehkä se johtuu tästä lapsettomuudesta, että yhdenkin lapsen saaminen olisi ihan lottovoitto, joten kahdesta menisimme varmaan jo ihan sekaisin. ;) 
Munarakkulan kypsytyshoitoja ei ymmärtääkseni tehdä useimmitenkaan tuota neljää kertaa enempää. Jotenkin itseäni hieman huolestuttaa tuo yhden hoitokierron onnistumistulos, joka on vain noin 10-15%. Nyt siis kaipaan paljon niitä "meillä onnistuttiin ensimmäisellä, toisella, kolmannella.. ovulaation induktiolla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!