Sivut

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Vauva 6kk 3vko

Meille kuuluu hyvää. Vauva kasvaa hurjaa vauhtia, ja esikoinen on ottanut paikkansa isosiskona niin, etten melkein muista minkälainen hän oli ainoana lapsena. Tuntemattomampien ihmisten ihastellessa vauvaa, esikoinen muistaa kertoa suurella ylpeydellä, että "se on mun pikkusisko". Usein sana rakas on myös tuossa lauseessa, jolloin olen haljeta onnesta. 

Vauva kävi pari viikkoa sitten neuvolassa. Hän oli silloin 67.9cm pitkä ja painoi 7155g. Vauva on ryöminyt jo kahden (!) kuukauden ajan. Kiire oli lähteä liikkeelle, ja näyttää vahvasti siltä, ettei ensimmäisiä askelia tarvitse odotella yli vuoden vanhaksi. Vauva nimittäin on noussut jo polviseisontaan ja tänään hän päätti nousta sitten seisomaan täriseville jaloille.

Vauva syö päivässä viisi kertaa kiinteitä. Aamulla ja illalla puuroa hedelmä- tai marjasoseen kanssa. Muun perheen syödessä lounasta ja päivällistä vauva saa useimmiten liha- tai kasvissoseen. Välipalalla olemme maistelleet tuoreita hedelmiä, maissinaksuja ja uutena pieniä maistiaisia leipää. Vauva on saanut kaikki nämä kuukaudet vain rintamaitoa, mutta pian varmasti yritän totutella rinnan lisäksi nokkamukiin tai pillipulloon. Esikoinen taisi tosin oppia pillipullosta imemisen vasta 8kk:n iässä. Ajattelin tarjota rintamaitoa tai pienen hörpyn vettä (tiedän että rintamaito riittää hyvin sammuttamaan janoa, mutta pieni tilkka vettä lähinnä tuon takia, että oppisi juomaan rinnan lisäksi vaikka nokkamukista). 

Vauvan rytmi on melko selkeä. Aamuisin hän herää kello 7.30-8.30. Yöunien jälkeen hän jaksaa valvoa noin kolme tuntia, jonka jälkeen hän nukkuu tunnin päiväunet vaunuissa ulkona. Unien jälkeen hän valvoo taas kolme tuntia, ja nukkuu tunnin. Hän nukkuu nämä kaksi tunnin unta päivällä, ja valvoo toisien unien jälkeen noin neljä tuntia, aina yöuniin asti. Yöunille hän käy noin kello 20.00. Syvään uneen hän tosin menee noin 30minuutin tissittelyn jälkeen. Eli kello on hyvin usein 20.30-21.00, kun vauva käy virallisesti nukkumaan. Ensimmäinen unipätkä on pisin, noin 5-6 tuntia. Tämän jälkeen hän siirtyy viereeni ja aamuyöstä hän käy tiheämmin rinnalla. Usein kaksi tai kolme kertaa. Aamu alkaa aina sillä, että vauva kääntyy vatsalleen ja hymyilee/nauraa minulle tai miehelleni. Toisinaan esikoinen tulee herättämään aamulla, jolloin vauva myös herää. Onneksi isosiskon rytmi on nyt ollut vauvan heräämisen kanssa varsin sama.

Isosisko jäi hoidosta pois minun jäädessä äitiyslomalle. On ollut ihanaa olla kotona kummankin lapsen kanssa. Toki tämä vallitseva Korona tilanne ottaa päähän, mutta muuten tuntuu, että kaikki on hyvin just näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!